Gdzie zjeść dobrze w Warszawie

Gdzie zjeść w Warszawie? To pytanie zadaje sobie wielu turystów, którzy przyjeżdżają zwiedzić stolicę. Miasto ma bogatą ofertę gastronomiczną dla koneserów kuchni. Znajdziemy tu wiele lokali, w których można zjeść przyzwoicie, jak i takich w których można zjeść naprawdę dobrze. Jeśli jednak szukacie restauracji naprawdę wybitnej, która zapadnie Wam w pamięć na zawsze i do której będziecie pragnęli wracać, koniecznie odwiedźcie U Fukiera.

Restauracja Magdy Gessler to miejsce z bogatą historią, która sięga XVI wieku. Gości zachwyca nie tylko wyrafinowana kuchnia polska, ale również klimatyczne wnętrza i niezwykła atmosfera. U Fukiera jest zarówno elegancko, jak i przytulnie, a gości zawsze otaczają świeże pachnące kwiaty. Lokal wielokrotnie doceniany był przez prestiżowy The Michelin Guide. W sezonie przy sprzyjającej pogodzie korzystać można z restauracyjnego ogródka, położonego na malowniczym Rynku Starego Miasta w historycznym zakątku stolicy.

Szeroki wybór dań z kuchni polskiej

Restaurację wyróżnia najlepsza kuchnia polska, serwowana w oparciu o mariaż staropolskiej tradycji z nowoczesnymi akcentami. Wszystkie dania przyrządzane są ze świeżych produktów. Menu zakąskowe uwzględnia między innymi tatara z polędwicy z wiejskim żółtkiem, deskę kozich polskich serów czy wegetariańskie carpaccio z buraka z serem solan podane na rukoli z dodatkiem winegretu koperkowego. Spróbować można również tradycyjnych placków ziemniaczanych, litewskich kołdunów czy różnych pierogów (ruskich, z kaczką, z cielęciną). Wśród zup znajdziemy rosół, barszcz czerwony i flaki po warszawsku.

Menu obiadowe opiera się o ryby (sandacz, łosoś), sałaty (zarówno w wersji jarskiej, jak i z dodatkiem mięsa lub owoców morza) oraz różnego rodzaju dania mięsne (m.in. gicz cielęca, łopatka jagnięca, kaczka, antrykot). W karcie znajdziemy także risotto sezonowe, które podawane jest z produktami adekwatnymi do danej pory roku. Miłośnicy słodyczy rozkochają się w wyrafinowanych deserach. Szczególną sławą cieszy się między innymi kisiel na czerwonym winie z owocami leśnymi, szarlotka zapieczona z bezą oraz chałwowe parfait.

Restauracja U Fukiera zadowoli bez wątpienia nie tylko miłośników dobrego jedzenia, ale również dobrego wina. Karta win uwzględnia wartościowe ciekawe pozycje. Winna tradycja nawiązuje do historii miejsca. W XVI wieku w kamienicy, w której znajduje się lokal, znany handlarz winami Grzegorz Korab otworzył skład z winami. Dwa wieku później interes przejęła rodzina Fukierów, od której pochodzi nazwa restauracji.

Zapraszamy do rezerwacji – https://www.ufukiera.pl/!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *