Czyszczenie stali nierdzewnej w lokalach gastronomicznych

Jednym z najczęściej stosowanych materiałów wykorzystywanych w gastronomii jest stal nierdzewna, która ze względu na doskonałe parametry techniczne i wysoką funkcjonalność wykorzystywana jest do szerokiego zakresu zastosowań w lokalach gastronomicznych. Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie profesjonalnej kuchni bez elementów ze stali nierdzewnej. Jednak jak czyścić sprzęt i meble ze stali nierdzewnej, aby mogły być eksploatowane jak najdłużej? Podpowiadamy!

Elementy ze stali nierdzewnej w gastronomii

Meble i sprzęty gastronomiczne wykonywane ze stali nierdzewnej to elementy doskonale współgrające ze specyficznym środowiskiem eksploatacji, jakim jest kuchnia lokalu gastronomicznego. Elementy wyposażenia, takie jak stół nierdzewny czy okap nierdzewny zapewniają maksymalne bezpieczeństwo i higienę oraz pozwalają na łatwe utrzymanie miejsca pracy w czystości. Niewątpliwą zaletą mebli ze stali nierdzewnej jest także odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz możliwość zapewnienia meblom gastronomicznym odporności na korozję zachodzącą pod wpływem szkodliwych czynników atmosferycznych, kwasów i cieczy. Wszystko to sprawia, że meble i sprzęt ze stali nierdzewnej stanowią podstawowe wyposażenie lokali gastronomicznych, które stawiają na jakościowe rozwiązania pozwalające na ich niezakłóconą eksploatację

Czyszczenie stali nierdzewnej w lokalach gastronomicznych – jak powinno wyglądać

Meble ze stali nierdzewnej do lokali gastronomicznych to rozwiązania konstrukcyjne wyróżniające się gładką, pozbawioną porów i pęknięć powierzchnią. Pozwala to na ich proste i szybkie czyszczenie, którego regularne i prawidłowe przeprowadzania przekłada się na długą żywotność poszczególnych elementów wyposażenia gastronomii. Do kluczowych kwestii, które należy wziąć pod uwagę przy czyszczeniu powierzchni ze stali nierdzewnej, zalicza się kwestie, takie jak:

  • stosowanie delikatnych materiałów lub gąbek,
  • stosowanie wody i detergentów dedykowanych do pielęgnacji stali,
  • mycie mebli wzdłuż szlifów powstałych na ich powierzchni podczas produkcji stali nierdzewnej,
  • dokładne wycieranie mebli ze stali nierdzewnej po ich umyciu,
  • stosowanie nabłyszczacza i polerowanie powierzchni stali po umyciu mebli,
  • regularne usuwanie powstających zabrudzeń,
  • zrezygnowanie z wełny czyszczącej, drucianych szczotek i stalowych poduszek czyszczących,
  • unikanie środków czyszczących i pielęgnujących o działaniu ścierającym,
  • unikanie wybielaczy, środków do czyszczenia srebra i rozcieńczonego kwasu solnego,
  • unikanie stosowania nieznanych i silnych środków chemicznych.

Stosowanie przedstawionych wskazówek pozwala zadbać o zachowanie doskonałego porządku oraz odpowiedniego poziomu higieny podczas przygotowywania posiłków w lokalach gastronomicznych, a także uniknięcia przedwczesnego zużycia i zniszczenia stali nierdzewnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *